Moneda europeană a depășit pragul de 4,5 lei, un euro fiind cotat marți de BNR la 4,5010 lei. Cursul este un record negativ pentru leu în ultimele șase luni.
Pe 21 iunie anul trecut Banca Centrală a anunțat o cotație de 4,5209 lei pentru un euro.
Față de moneda americană, leul a recuperat teren, cursul ajungând la 3,29902 lei/dolar, față de 3,3009 unități în sesiunea precedentă, reprezentând cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.
Banca Națională a României a afișat luni un curs oficial de 4,4946 lei/euro, în creștere cu 0,1% față de referința de la finele săptămânii trecute. Vineri, în prima sesiune din acest an, BNR a afișat un curs de referință de 4,4882 lei/euro, în creștere cu 0,35 bani față de ultima cotație din 2013.
Dealerii susțin că depreciere vine pe fondul unei „corecții” a burselor, dar și din cauza aprecierii dolarului.
„S-au corectat ușor bursele după exuberanța de final de an. Practic se cumpără dolari. În general, orice creștere a dolarului este asociată cu o depreciere a activelor riscante, cum sunt monedele statelor emergente sau obligațiunilor acestor țări. N-a fost o mișcare brutală, bruscă. Atunci când mișcările sunt graduale, lumea își poate ajusta coșul de cosum”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.
Dealerul a arătat că evoluția leului este ceva mai bună decât a monedelor din regiune.
„Monedele din regiune sunt chiar mai depreciate. Volumele tranzacționate sunt mici. Este încă o stare de vacanță”, a apreciat el, adăugând că „fundamental, leul nu ar trebui să se deprecieze”, mișcările de pe piața valutară fiind o consecință a contextului internațional.